Hyperion-sarja

Olen nyt lukenut kokonaan Dan Simmonsin kirjoittaman scifisarjan kirjat Hyperion, Hyperionin tuho, Endymion ja Endymionin nousu. Mielestäni aivan mahtava sarja! Simmonsilla on rikas kieli ja tarinan kuvaus on hienoa ja monipuolista. 


Tarina alkaa siitä kun seitsemän pyhiinvaeltajaa matkustaa Hyperion nimiselle planeetalle, jossa sijaitsee salaperäiset Aikahaudat. Ne ovat metallisen ja kuolettavan terävien piikkien peittämän olennon, Lepinkäisen koti. Lepinkäinen voi muuttaa fysiikan lakeja. Aikahautojen lähellä pyhiinvaeltajien alusten miehistö katoaa ja he jatkavat loppumatkan vanhanaikaisemmilla tavoilla. Matkan aikana pyhiinvaeltajat kertovat toisilleen heidän tarinansa ja syyn miksi he ovat lähteneet tälle matkalle.

Samaan aikaan Hegemonia ja Hyljityt valmistautuvat sotaan toisiaan vastaan ja se vaikuttaa koko galaksissa. Tilanteessa on myös osallisena TeknoCore, joka on itsestään tietoisten keinoälyjen muodostama yhteenliittymä. Näyttää kuitenkin siltä, että mystinen Lepinkäinen olisi sodan todellinen arkkitehti. 


Hyperion on voittanut arvostetut Hugo- ja Locus-palkinnot ja Tähtivaeltaja palkinnon Suomessa vuonna 1997 parhaana scifikirjana.
          Se on kudos, joka on nerokas ja kirkas visio tulevaisuuden teknologiasta. Tarinassa on myös mukana ikivanhoja uskontoja, tieteellisiä keksintöjä, ajattomia mysteerejä, iloa sekä hyytävää kauhuakin. Kirja on merkkipaalu tieteiskirjallisuuden historiassa.


Hyperionin tuho kertoo siitä, kun Aikahaudat on avautumassa. Mikään universumissa ei ole enää ennallaan, kun niiden salaisuudet alkavat paljastua.

Endymion kertoo ajasta 274 vuotta Hyperionin tuhon jälkeen, jossa Raul Endymion lähetetään androidi A. Bettikin kanssa pyhiinvaeltaja Konsulin ebenmustalla aluksella Aikahaudoille. Raulin tehtävänä on pelastaa Aenea, pyhiinvaeltaja Brawne Lamian tytär. Kapteeni-isä de Soya johtaa hyökkäystä Paxin kirkon käskystä. Aeneaa yritetään tuhota, mutta Raul ja Aenea pakenevat yhdessä kaaoksen keskeltä Raulin suvun muinaisella Haukkamatolla. Siitä alkaa hurja ja pitkä ja uuvuttavakin takaa-ajo Paxin kirkon osalta, mutta Aenea ja Raul pakenevat kerta toisensa jälkeen. Lopulta he saapuvat Vanhaan Maahan, Hyperioniin, joka on vaihtanut olemassaolonsa paikkaa ja joka on piilossa. Siellä alkaa Aenean , joka on uusi messias, oppivuodet ja hänellä on ympärillään paljon opetuslapsia. Raul Endymion nimitetään Aenean pelastajaksi ja henkivartijaksi. Hänestä tulee matkallaan läpi ajan, avaruuden ja todellisuuden Aenean suojelija ja rakastettu sekä lopulta myös yksi opetuslapsista. 
        Arvoituksellinen Lepinkäinen, joka on hirviö, tappokone, jumala ja kostonenkeli, matkustaa myös ajassa tulevaisuuteen Aenean ja Raulin mukana.

Ajan ja avaruuden mysteerit saavat lopulliset vastauksensa Hyperion- sarjan viimeisessä osassa, Endymionin nousussa.


Tämä tieteissaaga Dan Simmonsilta on Suomen arvostetuin ja palkituin science fiction-sarja. Mielestäni kirjat ovat todella hyviä ja lukemisen arvoisia. Teknologian kuvaus oli edellä aikaansa, ennen 2000-lukua, jolloin vielä laatikkotietokoneet alkoivat tulla kotikäyttöön ja matkapuhelimet ottivat vasta ensiaskeleitaan. 

Tapahtumien kuvaus on erittäin rikasta ja visuaalista. Upea ja koskettava tarina, joka inspiroi omaa tarinaani ZONE8:aa, loppuun saakka.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

1. Ovi Zone8:n

36. Zone8: Helpottava vapaus oikeutetun suuttumuksen jälkeen/Matkalla Alicialla

33. Zone8: He make me so grazy; Cecjia rakkaani